26 helmikuuta 2016

Rally-tokon seuraamisen tehokurssi 1/2


Saatiin paikka rally-tokon seuraamisen alkeiden tehokurssille, jonka vinkit sopivat varmasti myös tokoon. Kurssi kestää viisi kertaa, joista ensimmäinen oli nyt keskiviikkona. Siellä treenataan erilaisia seuraamisen harjoituksia, joilla pyritään parantamaan seuraamista. Mielestäni tämä kurssi sopii hyvin silti, vaikka onkin kyseessä alkeiskurssi, koska Rudille on edelleen seuraaminen vaikeaa niin saadaan vinkkejä lisää. 

Aivan ensimmäiseksi lähdettiin tekemään harjoitusta, jossa peruuteltiin koirasta pois päin ja "odotettiin" koiran tulevan kysymään mitä tehdään = kontakti. Siitä kehumisen jälkeen palkka. Tehtävää vaikeutettiin hieman sillä, että käännettiin koiralle selkä ja lähdettiin kävelemään poispäin koirasta ja katsottiin lähteekö koira perään kysymään tehdäänkö jotain. Ensiksi Rudi tuli, mutta meinasi sitten lähteä muiden koirien luo. Saatiin lopulta monta hyvää toistoa. 


Sitten kontaktiharjoitusta sivulla istuen. Tätä tein "vahvemmalla" puolella eli vasemmalla, jossa kontaktin pysyminen on hiukan parempaa. Viereisiltä kentiltä kuului tosiaan agilityn ääniä, joista ajattelin tässä tehtävässä ottavan hirveästi häiriötä, kun kuulee mitä muut tekevät. Soopeli yllättikin hurjasti ollen mukana todella hyvin, ottaen huomioon miten hurja häiriö siellä oli verrattuna meidän normitreeneihin. Kun koiruus katsoi siitä kehuttiin ja palkattiin viiveellä. Vaihtelin palkan pituuksia enkä aina antanut namia, sillä tätä ollaan treenattu aiemmin sen verran, että uskalsin kokeilla myös isommassa häiriössä olla palkkaamatta namilla. Hiljalleen tähän voi alkaa liittämään seuraamiskäskyä. Tiedä sitten kannattaisiko mun vaihtaa sivu-seuraa käskyt yhdeksi sanaksi tarkoittamaan seuraamista ja sivulla istumista? Vai pitäisikö toisen ohjaajan vinkkien mukaan ensiksi opettaa sivulla olo "sivu" - käskyllä ja sitten seuraaminen "seuraa"- käskylle? 

Vinkiksi saatiin palkata koira niin, että otettiin nami oikealla kädellä taskusta, vaihtaen sen vasempaan selän takana ja antaen sen oman jalan kohdalla. Helposti tulee palkattua kumartuen hieman eteenpäin ja koiran edestä, jonka vuoksi helposti koira alkaa edistämään. Olin yllättynyt miten Rudi lähti tehtävään mukaan eikä juuri vilkuillutkaan 1-3 sekuntia pidempää aikaa, kun joskus kurkkinut muualle varmaan minuutin verran ennenkuin on taas muistanut ottaa kontaktia. Tehtävää vaikeutettiin sillä, että kouluttaja tuli viereen tekemään häiriötä eli kyykistyi lähelle, veti kädellä ja hanskalla mattoa, yritti hieman leikittää hanskalla heilutellen sitä matolla sekä otti kourallisen nappuloita ja liikutti niitä käsissään. Ensin Rudi oli sitä mieltä, että pakko kurkata mitä herkkuja on kädessä, mutta toistettuani vihjeen, Rudi piti hienosti kontaktia, vaikka nappuloilla vaikeutettiinkin. Vähän vilkuili, mutta aiempaan verrattuna todella hieno keskittyminen. 

Lopuksi otettiin kaksi lelua, mieleinen ja vähemmän mieleinen. Mieleinen lelu taskuun ja vähemmän mieluinen käteen, jolla leikitettiin hetki ja heitettiin pois. Joku paikalla olijoista laittoi jalan lelun päälle ettei koira sitä saa ja odotettiin passiivisesti, että koira valitsee ohjaajansa. Sitten kaivetaan esille se superhauska lelu tai superherkku. Sama toistettiin kolmisen kertaa. Rudilla kesti kaikista kauiten lähteä mun luokse, sillä ei olla koskaan otettu tämänmoista harjoitusta ja Rudista kaikki lelut on parhaita.


Muistilista:
• Hyviä harjoituksia myös ylemmissä luokissa kisaaville.
• Soveltuu rally-tokon lisäksi myös tokoon.
• Seuraaminen koostuu kolmesta asiasta; aktiivisuus, perusasento ja luopuminen.
• Voidaan soveltaen käyttää myös käytösruutuun ja paikkamakuuseen.
• Kehusanaa sanoessa ei samaan aikaan kättä taskuun vaan hetken päästä - koira luulee ettei enää tarvitse tehdä, mikäli nami tulee heti ja tekee vain namin vuoksi.
• Odota passiivisesti, että koira valitsee sinut ja ottaa kontaktin.
• Helposti palkataan kumartuen hieman eteen, koira saa namin edestä -> alkaa helposti edistämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti