18 tammikuuta 2016

Turku KV ja rally-tokotreenit

© Jenni Nurmi


Teema: Seuraaminen

Otin tilaisuudesta kiinni ja nappasin meille myynnissä olleen Krista Karhun rally-tokon valmennusryhmän tunnin tiistaiksi. Toivottavasti saisin joskus myöhemminkin napattua. Tunnin teema oli sopivasti seuraaminen, sillä siinä on eniten ongelmia. Eniten Rudilla tipahtaa kontakti käännöksissä ja spiraalissa/pujottelussa. Lisäksi siihen vaikuttaa kuinka energinen Rudi on.

Kisapaikalla kannattaa tehdä kontaktitreeniä vielä juuri ennen omaa vuoroa, mutta vasta, kun koira on siihen valmis. Hyvänä vinkkinä olisi se, että antaa koiran rauhassa katsella ensin missä ollaan ja ketäs kaikkia täällä on paikalla. Kun koira alkaa itse tarjoaamaan kontaktia palkkaa siitä heti. Kun näyttää hyvältä niin voi ottaa kontaktitreeniä sivulla tai seuraten.

Tehtiin kahdenlaista treeniä, joista ensimmäisessä otettiin koira sivulle, käskytettiin "sivu" ja odotettiin viisi sekuntia ja palkattiin koira namein ja kehuin. Seuraavalla kerralla ei palkattu kuin kehulla ja katseella. Tehtiin tätä jonkin aikaa ja vapautettiin koirat. Viisi sekuntia ei ole se pakollinen aika vaan sitä sai halutessaan lyhentää tai pidentää. Kun tätä tekisi päivittäin edes pari toistoa niin voisi jo hyvin harventaa namipalkan väliä seuraavalla viikolla jopa kuuden (namittoman) kehun väleiksi. Hiljalleen lisätään kertoja, jolloin ei anneta kuin katse/kehupalkka. Kun aikaa tai häiriötä lisätään, tihennetään hetkellisesti namipalkan määrää. Täytyy muistaa vaihdella aikaa, vaikka tavoitteena onkin kolmen minuutin katkeamaton kontakti.

Toisessa treenissä otettiin koira sivulle, käskytettiin "sivu" ja odotettiin 3-4 sekuntia ja kehuttiin ilman namia, tarvittaessa toisettiin käsky. Tehtiin tämä 18 kertaa ja vapautettiin koirat. Näin  koska rally-tokon voittaja luokassa on noin 18 kylttiä radalla, joten koiran tulisi pystyä seuraamaan sivulla vähintään tämä aika. Rudilla katkesi kontakti ensimmäisellä kymmenellä kerralla jatkuvasti kontakti, mutta viimeiset kahdeksan piti kontaktia oikein nätisti. Samanmoinen treeni tehtiin myös temppujen osalta. Temppujen piti olla sellaisia, ettei ohjaajan tarvinnut liikkua ja jotka koira varmasti osaa. Tässä Rudi keskittyi huomattavasti paremmin. Selkeästi Rudi palkkaantuu myös siitä, että saa tehdä kontaktin/seuruun välissä temppuja. Näiden treenien tarkoitus on saada koira luottamaan, että se lelu/namipalkka tulee ja auttaa pitämään paremmin kontaktin, koska "milloin tahansa voi tulla palkka". Täytyy vain muistaa vaihdella toistojen määrää, jotta koira ei tietyn määrän jälkeen lakkaa tekemästä. Kannattaa tehdä myös vaihtelevia (rata)treenejä, esimerkiksi laittaa älyttömästi kylttejä, mutta tekee vain joka toisen tai laittaa kylttejä kahden metrin välein ja tekee kaiken. Silloin koira ei ikinä tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu, jolloin koiran mielenkiinto pysyy korkealla.


© Jenni Nurmi

Lauantai aamuna hieman viiden jälkeen, sillä täytyi lähteä kohti Tamperetta ja matka jatkui siitä kohti Turku KV:ta. Kehään päästiin yllättävän nopeasti eikä avoimessa luokassa ollut kuin yhdeksän urosta. Rudi oli kyllä melkoinen yllättäjä! Rudi ravasi näteintä raviaan virallisissa ja asetteli tassunsa ihan itse nätisti. Ilmeisesti jonkin verran tykkäsi Rudista, sillä tuloksena oli ERI4!

Tuomari: Anca Giura, Romania

"Masculine, well balanced proportions. As the superior limit of the standard. Correct propositions between the height and the weight. Good argulation, but could be stornger. Correct coat, angulations & movement"
AVO-ERI AVK4


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti